„Drugi posao“ i ugovor o dopunskom radu

Izgleda nepotrebno pojašnjavati da ako kod jednog poslodavca radiš manje od punog radnog vremena (koje iznosi 40 sati nedeljno), imaš pravo da potražiš dodatni angažman kod drugog poslodavca i da zasnuješ radni odnos i sa njim.

Ono što možda nisi znala je da to isto možeš da uradiš i ako kod prvog poslodavca radiš puno radno vreme. U tom slučaju, dodatni rad, koji može trajati najviše jednu trećinu radnog vremena, trebalo bi da bude regulisan takozvanim ugovorom o dopunskom radu.

Ovaj ugovor sadrži gotovo iste elemente, prava i obaveze kao i standardni ugovor o radu.

Radno vreme kod drugog poslodavca mora biti usklađeno sa radnim vremenom kod prvog. Drugi poslodavac takođe ima obavezu uplaćivanja poreza i doprinosa.

Novinar koji ostvaruje ugovorenu naknadu po ugovoru o dopunskom radu ne mora da plaća doprinose za zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, budući da je već obveznik ovih plaćanja po osnovu zaposlenja.

Prihodi koje novinar stekne dopunskim radom oporezuju se sa 20%. Podatke o ovim prihodima za matičnu evidenciju, fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, podnosi poslodavac. Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje po službenoj dužnosti vodi posebnu evidenciju o uplati doprinosa po osnovu ugovorene naknade, odnosno naknade po osnovu ugovora o dopunskom radu.

4.67/5 (1)

OCENI ČLANAK!

Komentari

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *